Kirkens Korshær forvandler rodekasse til moderne vintagebutik


Indretningen er ny, stilen er retro, og det brugte tøj er stadig billigt. Kirkens Korshær vil give deres genbrugs-butikker i Aarhus en stil, der kan konkurrere med de kommercielle konkurrenter. I dag genåbner Rodekassen.


Duften af maling kilder stadig lidt i næsen, da kunderne for første gang betræder det lyse trægulv, som endnu ikke har fået en eneste ridse. Øjnene drages mod de industrielle tøjstativer, der lokker med skjulte skatte i alle farver og størrelser. En blomstret sommerkjole, en lun sweater, et par grønne bukser – her er noget for alle. I skæret fra to orange retrolamper har der samlet sig en lille skare af nysgerrige omkring Ruth Christensen, som er frivillig bag kassen i genbrugsbutikken Rodekassen. ”Her er godt nok blevet flot. Næsten lidt for flot,” siger en dame i en blå dynejakke, mens hun ser sig omkring. Hendes veninde, som er på den gode side af pensionsalderen, deler hendes bekymring. ”Nu kommer det her vel ikke til at gå ud over priserne?” spørger hun skeptisk, idet hendes øjne møder Ruths. ”Nej, I kan være helt rolige,” forsikrer Ruth og smiler forsigtigt.

Konkurrencedygtige genbrugsbutikker
Det eneste der er ved det gamle, i Kirkens Korshærs ældste butik på Frederiksgade i Aarhus, er priserne og de skjulte skatte. Resten af forretningen er forvandlet fra rodekasse til moderne vintagebutik. Rodekassens makeover er en del af et større projekt, som Kirkens Korshær igangsatte i efteråret 2013. Projektet skal over de næste par år forvandle Aarhus nedslidte genbrugser til tidssvarende secondhandbutikker, som kan tage kampen om kunderne op med de private genbrugsforhandlere. Målet er øget omsætning og dermed mere hjælp og opmærksomhed omkring det arbejde for socialt udsatte, som Kirkens Korshær udfører. Og så selvfølgelig at give de mange frivillige en rar arbejdsplads.

Forandring fryder
Det skarpe pagehår dirrer en smule i forventning, da frivillig Kirsten Madsen med et stolt smil afslører Rodekassens bagerste rum for endnu en flok måbende kunder. Langs de blåblomstrede vægge under fire røde frynselamper står stilletterne i kø og venter på deres nye ejermænd, og i det andet hjørne er der kommet to nye prøverum med mørkeblå gardiner. De blafrer lidt, mens studieveninderne Amanda Veirum og Anna Daunsel prøver tøj. Kort efter kommer de smilende til syne med favnene fulde af fund. Amanda og Anna er altid kommet meget i Rodekassen, for den butik er der ikke så mange der kender, og det gør det lettere at få fingre i de skjulte skatte. De har det derfor lidt blandet med de nye omgivelser. ”Der vil nok komme flere nu, som kan spotte de gode ting”, siger Anna ærgerligt, og Amanda supplerer: ”Ja, det er virkelig blevet flot, men jeg kunne også godt lide det, dengang man skulle gå og rode lidt”.

Frivillige hænder sparer penge
Kirkens Korshær har ellers gjort en stor indsats for at gøre butikken mere rydelig. Siden januar har en genbrugskonsulent, en arkitektstuderende og masser af frivillige hænder knoklet for at få den gamle butik til at stråle i retrolampernes skær. De har lavet det meste af arbejdet selv for at holde omkostningerne nede, da de fleste af de penge, som Rodekassen tjener, stadig skal gå til dem, der virkelig trænger. Det har kostet mellem 50- og 60.000 at sætte Rodekassen i stand, og den længe ventede genåbning skal naturligvis fejres med manér. ”Vi skal da lige nå at smage på kagen, inden vi går”, siger damen i den blå dynejakke til sin nærsynede veninde. Kort efter gør de Ruth, Kirsten, Anna og Amanda selskab ved en lille rullevogn. Her vifter adskillige stykker hjemmebagt krydderkage med deres dannebrogsflag, mens Ruth skænker kaffen op. Der har ikke været megen tid til kaffebrygning, så kaffen på kanden er efterhånden blevet en smule lunken. Men det gør ikke noget, for stemningen er varm i Rodekassen.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

SET, LYTTET, KLIKKET, LÆST

Spis din by med Byhøst

De nye influencers